Skrivkurs med Tobias Schildfat, författare till boken ”Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin” som toppat försäljningslistorna och läroboken för gymnasieskolan ”Entreprenörskap”.
Att skriva är att skapa. Genom bokstäver och ord har civilisationen utvecklats och vi människor ökat förståelsen för varandra, oss själva och livet i stort och i smått. Att du läser detta innebär förmodligen att du skriver och skapar eller är på väg att göra det. Grattis! Det är min övertygelse att det kommer att ge dig mycket och utveckla dig som person. I bästa fall kommer det även andra till del och utvecklar även dem.
Att skriva är ingen tävling utan en resa bland bokstäver, tankar, minnen, drömmar, erfarenheter och mycket mera. Det är en resa som fortsätter och fortsätter, med nya möten, upplevelser och äventyr för varje nytt blad du vänder.
Det är viktigt att betona att jag bara skriver om mina egna erfarenheter och gör inte anspråk på att sitta inne med alla svaren. Men förhoppningsvis kan mina erfarenheter hjälpa dig framåt i ditt eget skrivande och i arbetet med att få dina texter tryckta i en riktig bok och kanske till och med publicerade.
Klicka på en rubrik för att visa innehållet.
Så här gör du för att komma igång med ditt skrivande!
Som vid alla resor gäller det att ta det där första steget. Ofta är det första steget också det svåraste men när det väl är taget går man på. För min del handlade det mycket om att landa en berättelse inom mig innan jag väl började skriva. En berättelse som jag ville berätta och som jag kände att jag hade material till i form av erfarenheter, minnen, tankar och händelser. En viktig händelse var när jag i grova drag samtalade med en god vän om hela innehållet i boken. Genom att berätta boken muntligt fick jag dels själv uppleva boken innan den var skriven och dels fick jag möjlighet att se hur väl berättelsen togs emot av någon annan, en potentiell läsare. För mig blev detta en startpunkt på så sätt att jag kände att min berättelse landat inom mig och att det nu var tid att börja skriva.
I samband med detta gjorde tillfälligheterna att jag skulle gå på lunch med en vid tidpunkten flyktig bekant vid namn Sara. Under lunchen berättade hon att hon var gravid och hade en idé om en bok som hon ville skriva under sin föräldraledighet. Hon berättade passionerat om sin idé och nämnde också en kompis som skrev och att de funderade på att hjälpa varandra. Hela tiden satt jag tyst, men till sist kunde jag inte hålla mig längre utan berättade att jag också funderade på att skriva en bok. Sara, som är en spontan och handlingskraftig kvinna, sa kort: ”Bra, då startar vi en författarcirkel.” Redan samma eftermiddag kom det en inbjudan till vår första träff. Kort därefter anslöt sig Jessica och med henne fick cirkeln en litterär begåvning och jag två tjejer som visade sig bli det perfekta bollplanket i arbetet med boken. Två personer som stod mitt i familjebygget och karriären och samtidigt var ganska oengagerade i sin egen ekonomi. De tyckte det verkade tråkigt och kände inte att det spelade så stor roll hur de än gjorde med sin privatekonomi. Samtidigt skulle de verkligen vilja skapa bättre ekonomiska marginaler och frihet i livet. Det vill säga, när det gällde den egna ekonomin resonerade de som de flesta jag mött, just dem jag ville inspirera med min berättelse. Under årens lopp lyssnade jag noga på deras synpunkter för att göra berättelsen tillgänglig och inspirerande för dem. Mitt resonemang gick ut på att om jag skrev min bok på ett sätt som gjorde att de ville läsa den skulle det bli en berättelse som många fler kunde ta till sig.
En annan fördel med att ingå i en skrivargrupp är att du får en tydlig deadline. Vi träffades ungefär en gång varannan månad. Till varje träff förväntades man lämna några nyskrivna sidor dagarna före vi träffades. På så vis fanns det ett datum som jag var tvungen att ta hänsyn till. Det hjälpte mig att prioritera skrivandet. Att det blev av och inte sköts på framtiden. Sök därför upp andra personer som precis som du vill skriva och komma med i ett sammanhang med likasinnade. Sen behöver man inte skriva samma typ av texter. Det kan förmodligen vara bra om man skriver olika, det ökar dynamiken och gör det mer intressant för alla inblandade. I vår författarcirkel skrev vi alla inom olika genrer och det fungerade utmärkt.
Jag kan även varmt rekommendera skrivarkurser. Där möter du andra som precis som du själv är intresserade av att skriva och att utveckla sitt språk och litterära färdigheter. Själv testade jag en skrivarkurs på Skurups Folkhögskola en vecka under sommaren vilket inte bara var väldigt givande och inspirerande för skrivandet utan även för alla de intressanta människor jag fick träffa där. Det finns både längre och kortare kurser att välja på runt om i landet och utomlands.
Hitta ditt eget skrivrum. Det är viktigt. Precis som du har vissa tider för ditt arbete, din träning eller vad det nu kan vara i ditt liv så behöver du sätta av tid till ditt skrivande. När jag skrev min första bok visade sig lördagar mellan klockan 12 och 16 fungera bäst för mig. Jag sov ut på lördagen, vaknade utvilad, åt en god frukost utan att stressa och sen åkte jag till kontoret eller satte mig på ett fik och skrev i 3-4 timmar. Perfekt!
Sammanfattning
Berätta din berättelse för någon du har förtroende för och som skulle kunna vara en potentiell läsare.
Bilda en skrivargrupp där ni träffas regelbundet och läser och ger återkoppling på varandras texter. Testa en skrivarkurs, det ger nya lärdomar och du träffar andra som är intresserade av att skriva.
Hitta ditt eget skrivrum och börja skriva! En dag och tid som du använder till att skriva. Om och om igen.
Så här gör du när du får skrivkramp!
Ibland går det lättare att skriva och ibland är det svårare. Vad gör man när det är svårare? Man fortsätter skriva! Att fortsätta skriva är ett utmärkt sätt att ta sig ur skrivkrampen. Självklart kan man även ta en liten paus, sätta på en bra låt, dricka en kopp te eller göra något annat som man mår bra av. Ett LITET avbrott kan löna sig när man kört fast, man får nya intryck, laddar batterierna och sen ger man sig i kast med skrivandet igen.
Mitt bästa skrivtips!
Hitta din passion och glöd i vad du vill berätta. Välj något som är betydelsefullt för dig. Det är en tidvis utmanande resa att skriva en bok och då hjälper det om det du skriver om är viktigt och betydelsefullt för dig. Hitta ditt eget skrivrum, både i tid och i rum. Personligen gillar jag att sitta på kaféer och skriva. En del folk omkring mig, sorl och puls men ändå är jag i min egen lilla värld. Kanske lyssnar jag på musik genom hörlurarna. Jag försöker ofta hitta en ljus plats varifrån jag har god utsikt. Det är också en fördel att de timmar jag skriver på är timmar då jag känner mig utvilad, då skriver jag som bäst.
Att publicera!
Att få sin bok utgiven genom förlag är en utmaning. Jag har fått det berättat för mig att mindre än 2 manus på 1000 som skickas in till förlagen blir utgivna. De två svåraste sakerna i bokskapande är att skriva boken och att få den utgiven. Det är viktigt att inse så att man inte bortser från utmaningen att få boken att nå sina läsare. Skriver du för att få din bok publicerad så ber jag dig att hitta en mening med boken även i det fall den inte skulle bli publicerad. I mitt eget fall, när jag bestämde mig för att börja skriva på ”Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin”, tyckte jag att det var riktigt kul att skriva boken och jag visste redan när jag började att den skulle bli en gåva till nära och kära, oavsett om den blev utgiven eller inte. På så vis kändes det meningsfullt för mig att använda tiden till att skriva boken, jag hade kul när jag gjorde det och skulle ge den till de människor som betyder mest för mig. Jag hade som mål att få den publicerad men jag skulle inte stå eller falla bara om den blev utgiven eller inte, det fick bli en bonus, och det blev det med råge.
Hur man får en bok publicerad - mina 3 bästa tips!
1. Skriv din bästa bok någonsin och som du är riktigt nöjd med.
2. Fundera över vem som vill läsa din bok och träna in en 30 sekunders presentation av din bok. Berätta inte allt, presentationen ska göra att man blir nyfiken och vill veta mer och helst visa vad som gör boken unik och vem som vill läsa den. Därefter ringer du förlagschefen till ALLA förlag du kan hitta och presenterar dig och din bok på 30 sekunder. Förlagschefen har mycket att stå i så se till att hålla din presentation kort. Målet med ditt samtal är att få lov att skicka ditt manus direkt till honom eller direkt till rätt förläggare. Du vill bara som sista instans skicka ditt manus till sekreteraren som alla förlag hänvisar till på sina hemsidor. Lyckas du med detta kommer du att öka dina chanser att ditt manus blir läst och att du får troligen ett mycket snabbare svar.
3. Kom ihåg att ett nej bara är ett steg närmare ett JA! Ett nej innebär per automatik inte heller att din bok inte är bra. Du kommer med stor sannolik att få många nej men det är inget konstigt. Jag kontaktade mellan 10-20 förlag och skickade manus. Jag fick nej av alla utom ett! När boken kom ut blev det en av de mest sålda och toppade försäljningslistorna. Alla kunde ha sagt nej och det hade fortfarande varit samma bok som idag är såld i över 45 000 exemplar. Det gäller att vara ihärdig och lite flyt på vägen hjälper så klart. Och ju mer man försöker, desto mer flyt brukar man få.
Så här gör du för att trycka en egen bok!
Det är långtifrån alla som skriver som ens vill ge ut sin egen bok. Man skriver för sin egen skull eller för att ge bort till nära och kära, vänner och bekanta. Så gör jag också själv med många böcker som aldrig är avsedda för vidare publicering utan för att ge bort till familj och vänner. Idag finns det fantastiska möjligheter att skapa en egen bok och få den tryckt, i så litet antal som en enda bok för några hundralappar. Det var också en av drivkrafterna när vi lanserade Solentro som idag har växt till en plats där tusentals kunder runtom i världen finner glädje i att på egen hand enkelt kunna få sina texter tryckta och bundna i en riktig bok av högsta kvalitet. Även de som vill få sina böcker publicerade använder Solentro. Författarpaket Professionell eller Deluxe gör det möjligt för dig som författare att publicera ditt verk med möjlighet att tjäna pengar på din utgivning och nå ut till dina läsare.
Klicka här för att börja göra en egen bok.
Självpublicering – en möjlighet för alla!
Har man ambitionen att publicera sin bok är det inte givet att man vänder sig till ett traditionellt förlag. Och även om man skulle göra det men få nej så tar vägen inte slut där. Inte längre, för idag kan man nämligen själv publicera sin bok. Med egenutgivning minskar antalet mellanhänder och därför kan det bli en bättre affär för dig som författare. Hos Solentro finns en kostnadsfri publiceringstjänst som gör det möjligt att själv sprida sitt verk och sälja det genom Solentro helt utan kostnad. Då Solentro inte är något traditionellt förlag har man även fördelen att man som författare äger alla rättigheter till boken själv.
Vill man dessutom tjäna pengar på sin utgivning hos Solentro väljer man författarpaket Professionell eller Deluxe. Solentro har avtal med bokhandeln vilket innebär att din bok blir tillgänglig hos de största nätbokhandlarna i Sverige som t ex Bokus, CDON och hos den traditionella bokhandeln. Solentro sköter all hantering när den beställs via bokhandeln eller i vår egen bokshop. Du behöver inte trycka upp något lager utan boken trycks av Solentro när den beställs och skickas ut till kunden. En gång i halvåret betalar Solentro ut den försäljningsförtjänst som tillfaller dig baserat på de böcker som sålts under det gångna halvåret.
Klicka här för att läsa mer om hur du enkelt publicerar dina egna texter.
Hos Solentro skapar man sin egen bok, fotobok, fotoalbum, bröllopsbok, examensbok (yearbook), dopbok, minnesbok, bloggbok, avskedsbok, "min första bok" - enkelhet, kreativitet och skapande ligger i fokus när du gör din egen bok.